BEZBEDNOST

Po prirodi, putevi su nepredvidivi. Svi vozači treba da budu spremni na neočekivane događaje. Sa Gazelle NEXT ne morate da strepite zbog iznenađenja na putu. Savremeni bezbednosni sistem čini ovo vozilo sigurnim sredstvom zaštite od svih neočekivanosti, na koje vozač moze da naiđe tokom putovanja.

POVEĆANA STABILNOSTI SPOSOBNOST UPRAVLJANJA

Za bezbedno manevrisanje u ekstremnim sistuacijama na novom Next-u su za 8 do 10 % (u poređenju sa evropskim ekvivalentima) poboljšani parametri aktivne bezbednosti. Ovaj rezultat je postignut promenom kinematike prednjeg vešanja zajedno sa novim karakteristikama amortizera.

Kako bi se obezbedila udobnost i bezbednost upravljanja vozilom, optimalno su odabrani parametri vešanja vozila, koji idealno odgovaraju čak i najtežim uslovima puta.

Zglobovi vešanja točka sa smanjenim obrtnim momentom olakšavaju upravljanje vozilom. Precizno upravljanje se postiže zahvaljujući tome sto su upravljački mehanizam i vešanje ukomponovani u jedan modul.

Stabilnost i sposobnost upravljanja novog Next ne zaostaju za parametrima putničkog automobila.

AKTIVNA BEZBEDNOST

Vozilo Next ima novi Bosch ABS sistem 9-e generacije. U bliskoj budućnosti je planirano da se Next opremi i ESP sistemom.

Udobni TAKATA sigurnosni pojasevi nove konstrukcije omogućavaju vozaču i putnicima da ih vezu čak i preko kabaste zimske odeće.

Zaustavni put Next-a je za 5 % manji nego kod evropskih ekvivalenata, a sila koja se vrši na pedalu je za 1,5 kg manja nego kod konkurenata.

Površina kočnih papučica novih prednjih kočnica je povećana za 50 %.

VISOKI NIVO PASIVNE BEZBEDNOSTI

 Ojačanje stubova i uzdužnih nosača.

 Poboljšana preglednost.

 Poboljšana vidljivost po mraku.

Zaštita vozača i putnika obezbeđena je povećanjem jačine karoserije, i zahvaljujući tome što su u konstrukciju elemenata snage Next kabine stavljene isprogramirane zone deformacije koje garantuju bezbednost u slučaju direktnog sudara (kompanije Comau i Magna su bile uključene u projektovanje konstrukcije).

Da bi se poboljšala preglednost, Next je opremljen velikim retrovizorima sa
električnim grejačima, povećan je ugao preglednosti i mrtvi uglovi su svedeni na minimum.

Farovi Next, koji su napravljeni korisćenjem sastavnih delova Magneti Marelli, imaju veliku površinu reflektora i najbolje pokazatelje osvetljenosti puta.
Osnovni model vozila je opremljen dnevnim svetlima za vožnju.